Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Soru: Müşriklerin Peygamber صلى الله عليه وسلم ?..
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1
BAŞLIK: Soru: Müşriklerin Peygamber صلى الله عليه وسلم ?..
#7
Soru: Müşriklerin Peygamber صلى الله عليه وسلم ?.. 14 Yıl, 1 Ay önce Karma: -10
AddThis Social Bookmark Button
ما شرك المشركين الذين بعث فيهم النبي، صلى الله عليه وسلم؟

Soru: Müşriklerin Peygamber صلى الله عليه وسلم in gönderilmesine sebep olan şirklerinin mahiyeti ne idi?

الجواب: بالنسبة لشرك المشركين الذين بعث فيهم النبي، صلى الله عليه وسلم، فإنه ليس شركاً في الربوبية، لأن القرآن الكريم يدل على أنهم إنما كانوا يشركون في العبادة فقط .


Cevap: Müşriklerin Peygamber in gönderilmesine sebeb olan şirkleri onların rububiyyete şirk koşmaları değildi Çünkü Kur’an-ı Kerim onların sadece ibadette Allah’a ortak koştuklarına dalalet etmektedir.

أما في الربوبية فيؤمنون بأن الله وحده هو الرب، وأنه مجيب دعوة المضطرين، وأنه هو الذي يكشف السوء إلى غير ذلك مما ذكر الله عنهم من إقرارهم بربوبية الله –عز وجل- وحده .



Rububiyyete gelince onlar Allah’ın yeğane rab olduğuna darda kalanların duasına icabet ettiğine sıkıntıları giderdiğine ve daha başka şeylere iman ediyorlardı Allah teala onların bir ve tek olarak Allah’ın rububiyyetini kabul ettiklerini kendi dillerinden nakletmektedir.

ولكنهم كانوا مشركين بالعبادة يعبدون غير الله معه، وهذا شرك مخرج عن الملة، لأن التوحيد هو عبارة - حسب دلالة اللفظ- عن جعل الشيء واحداً، والله –تبارك وتعالى- له حقوق يجب أن يفرد بها وهذه الحقوق تنقسم إلى ثلاثة أقسام:


Onlar Allah’ın yani sıra başkalarına da ibadet ettikleri için müşrik olmuşlardı Bu da dinden çıkaran bir şirktir. Çünkü tevhid-lafzın dalaletine göre- bir şeyin bir ve tek olduğunu kabul etmekten ibarettir.Allah tebareke ve teala’nın sadece kendisine ait olan ve onlarla birleneceği hakları vardır Bu haklar da üç kısımdır:

1- حقوق ملك .
2- حقوق عبادة .
3- حقوق أسماء وصفات .
ولهذا قسم العلماء التوحيد إلى ثلاثة أقسام: توحيد الربوبية، وتوحيد الأسماء والصفات، وتوحيد العبادة .

1-Hükümranlık hakları.

2-İbadet hakları.

3-İsim ve sıfat hakları.

Alimler işte bu yüzden tevhidi üç kısma ayırdılar: Rububiyyet tevhidi isim ve sıfatlar tevhidi ve ibadet/uluhiyyet tevhidi.

فالمشركون إنما أشركوا في هذا القسم، قسم العبادة حيث كانوا يعبدون مع الله غيره، وقد قال الله –تبارك وتعالى-: (وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً )(النساء:الآية36) .أي في عبادته

.
İşte müşrikler bu kısımda yani ibadet kısmında Allah’a ortak koştular. Çünkü onlar Allah’ın yani sıra başkalarına da ibadet ediyorlardı. Halbuki Allah tebareke ve teala şöyle buyurmuştur: Allah’a ibadet edin O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın (Nisa:36)

وقال –تعالى-)إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ)(المائدة: الآية72) .


Allah’u teala şöyle buyuruyor: Kim Allah’a ortak koşarsa muhakkak Allah ona cenneti haram kılar artık onun yeri ateştir ve zalimler için yardımcılar yoktur (Maide:72)

وقال _تعالى-: (إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ)(النساء: الآية48) .


Allah’u teala şöyle buyuruyor:Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz bundan başkasını (günahları) dilediği kimse için bağışlar (Nisa:48)

وقال –تعالى-: (وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ) (غافر:60) .


Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin kabul edeyim Çünkü bana ibadet etmekten kibirlenenler aşağılanarak cehenneme gireceklerdir (Mü’min:60)

وقال تعالى في سورة الإخلاص: (قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ) (1) (لا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ) (2) (وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ) (:3) (وَلا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ) (4) (وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ) (3) (لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ) (6)(سورة الكافرون : 1، 6).


Allah’u teala İhlas süresinde şöyle buyurdu: De ki: Ey kafirler! Sizin taptıklarınıza ben tapmam Siz de benim taptığıma tapıcılar değilsiniz Ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz Sizin dininiz size benim dinim banadır.

وقولي في سورة الإخلاص يعني إخلاص العمل فهي سورة إخلاص العمل، وإن كانت تسمى سورة الكافرون، لكنها في الحقيقة سورة إخلاص عملي كما أن سورة (قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) (الإخلاص:1) سورة إخلاص علمي وعقيدة . والله الموفق .


Bu süreye İhlas süresi demem amelde/ibadette ihlas manasınadır. Her ne kadar bu sure Kafirun süresi diye isimlendirilse de hakikatte ameli ihlas süresidir. Nitekim Kulhuvallahu ehad süresi ilmi ve i’tikadi ihlas süresidir. Başarılı kılan Allah’tır.(Fetava Erkani’l-İslam.s.16-17-18)
editor
Administrator
Gönderiler: 82
graph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 27/03/2010 22:35 Düzenleyen editor.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
 
Üste gitSayfa: 1

Üye Giriş Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arş, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahşeriathakikathükümkuran sünnet küfür şirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Şu anda 840 ziyaretçi çevrimiçi