Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Ümmetin parçalanacağı bunun açıklaması..?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1
BAŞLIK: Ümmetin parçalanacağı bunun açıklaması..?
#51
Ümmetin parçalanacağı bunun açıklaması..? 14 Yıl, 1 Ay önce Karma: -10
AddThis Social Bookmark Button
أخبر النبي، صلى الله عليه وسلم، عن افتراق أمته بعد وفاته، نأمل من فضيلتكم بيان ذلك؟

Peygamber (صلى الله عليه وسلم) ölümünden sonra ümmetinin parçalanacağını haber vermiştir. Bunun tarafınızdan açıklanmasını bekliyoruz?

الجواب: أخبر النبي، صلى الله عليه وسلم، فيما صح عنه3 أن اليهود افترقوا على إحدى وسبعين فرقة، والنصارى على اثنتين وسبعين فرقة، وأن هذه الأمة ستفترق على ثلاث وسبعين فرقة، وهذه الفرق كلها في النار إلا واحدة، وهي ما كان على مثل ما كان عليه النبي، صلى الله عليه وسلم، وأصحابه، وهذه الفرقة هي الفرقة الناجية التي نجت في الدنيا من البدع، وتنجو في الآخرة من النار، وهي الطائفة المنصورة إلى قيام الساعة التي لا تزال ظاهرة قائمة بأمر الله –عز وجل .

Peygamber (صلى الله عليه وسلم)sahîh yolla kendisinden gelen bir rivâyette.(1) Yahudilerin yetmiş bir fırkaya, Hıristiyanların yetmiş iki fırkaya, bu ümmetin ise yetmiş üç fırkaya ayrılacağını, bunlardan biri hariç tamamının cehennemde olacağını haber vermektedir. Kurtulan fırka, Peygamber(صلى الله عليه وسلم)’in ve ashâbının izlediği yolu izleyenlerdir. Bu fırka, dünyada bid‘atlerden, âhirette de cehennem ateşinden kurtulan fırkadır. Bu fırka kıyâmete kadar daima Allah’ın emri üzere sâbit kalan başarıya ulaşmış fırkadır.

وهذه الفرق الثلاث والسبعون التي واحدة منها على الحق والباقي على الباطل، قد حاول بعض الناس أن يعددها، وشعب أهل البدع إلى خمس شعب، وجعل من كل شعبة فروعاً ليصلوا إلى هذا العدد الذي عينه النبي، صلى الله عليه وسلم، ورأى بعض الناس أن الأولى الكف عن التعداد، لأن هذه الفرق ليست وحدها هي التي ضلت بل قد ضل أناس ضلالاً أكثر مما كانت عليه من قبل، وحدثت بعد أن حصرت هذه الفرق باثنتين وسبعين فرقة، وقالوا إن هذا العدد لا ينتهي ولا يمكن العلم بانتهائه إلا في آخر الزمان عند قيام الساعة، فالأولى أن نجمل ما أجمله النبي، صلى الله عليه وسلم، ونقول إن هذه الأمة ستفترق على ثلاث وسبعين فرقة كلها في النار إلا واحدة، ثم نقول: كل من خالف ما كان عليه النبي، صلى الله عليه وسلم وأصحابه فهو داخل في هذه الفرق، وقد يكون الرسول صلى الله عليه وسلم أشار إلى أصول لم نعلم منها الآن إلا ما يبلغ العشرة، وقد يكون أشار إلى أصول تتضمن فروعاً كما ذهب إليه بعض الناس فالعلم عند الله –عز وجل .

İçlerinden bir tanesi hak, diğerleri bâtıl üzerinde olan bu yetmiş üç fırkayı, bazıları tek tek saymaya çalıştılar ve bid‘at ehlini beş şubeye ayırdılar. Peygamber(صلى الله عليه وسلم)’in belirlediği sayıya ulaşmak için de bu beş şubeyi alt bölümlere ayırdılar. Bazı kimseler de bunları saymaktan vazgeçmenin daha uygun olacağı görüşündedirler. Çünkü sapanlar bu fırkalardan ibaret değildir. Bilakis insanlar daha önce olduğundan çok daha fazla sapıtmışlardır. Bu fırkaların sayısı yetmiş iki ile sınırlandırıldıktan sonra da fırkalar ortaya çıkmıştır. Bu sayının sonunun gelmeyeceği, sonunun ne zaman geleceğini bilmenin mümkün olmadığını ve ancak âhir zamanda kıyâmet koptuğunda bilinebileceği söylenmiştir. O halde Peygamber(صلى الله عليه وسلم)’in genellediği gibi genellememiz ve bu ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağını, bunların biri hariç hepsinin cehennemlik olacağını söylememiz, sonra Peygamber (صلى الله عليه وسلم)e ve onun ashâbına muhâlefet eden herkesin bu fırkaların içine gireceğini söylememiz daha uygundur. Bazen Peygamber (صلى الله عليه وسلم )bizim şu anda sadece on tanesini bile bilemediğimiz bir pek çok kısmı olan bir temel esasa işaret edebilir. Yine bazen pek çok dalları olan ihtiva eden bir temel asıla işaret edebilir. Nitekim bazıları bu görüştedirler. Doğrusunu Allah azze ve celle bilir.

(1)- Ebû Dâvûd, Kitâbu’s- Sunne, Bâbu Şerhi’s-Sunne (4596), Tirmizî, Kitâbu’l-Îmân, Bâbu İftirâki Hâzihi’l-Umme (2642), İbn Mâce, Kitâbu’l-Fiten, Bâbu İftirâki’l- Umme (3991).
editor
Administrator
Gönderiler: 82
graph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 31/03/2010 21:19 Düzenleyen editor.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
 
Üste gitSayfa: 1

Üye Giriş Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arş, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahşeriathakikathükümkuran sünnet küfür şirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Şu anda 745 ziyaretçi çevrimiçi