Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde konusunda usulü?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1
BAŞLIK: Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde konusunda usulü?
#38
Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde konusunda usulü? 14 Yıl önce Karma: -10
AddThis Social Bookmark Button
ما أصول أهل السنة والجماعة في العقيدة وغيرها من أمور الدين؟

3-Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde konusunda ve diğer dîni konulardaki usûlü nedir?

الجواب: قاعدة أهل السنة والجماعة في العقائد وغيرها من أمور الدين، هو التمسك التام بكتاب الله وسنة رسوله صلى الله عليه وسلم، وما عليه الخلفاء الراشدون من هدي وسنة، ولقول الله - تعالى-: (قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ) (آل عمران: الآية31). لقوله - تعالى-: (مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَمَنْ تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً) (النساء:80) ولقول الله – تعالى -: (وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا)(الحشر: الآية7) وهذا وإن كان في قسمة الغنائم فهو في الأمور الشرعية من باب أولى، ولأن النبي صلى الله عليه وسلم، كان يخطب الناس يوم الجمعة، فيقول: (أما بعد فإن خير الحديث كتاب الله، وخير الهدي هدي محمد، صلى الله عليه وسلم، وشر الأمور محدثاتها، وكل محدثة بدعة، وكل بدعة ضلالة، وكل ضلالة في النار)1 .
ولقوله صلى الله عليه وسلم: (عليكم بسنتي، وسنة الخلفاء الراشدين المهديين من بعدي، تمسكوا بها وعضوا عليها بالنواجذ، وإياكم ومحدثات الأمور، فإن كل محدثة بدعة، وكل بدعة ضلالة)2 .

[center]CEVAP: Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde ve diğer dîni konulardaki usûlü, Allah’ın Kitâbı’na, Peygamberi(صلى الله عليه وسلم)’in Sünneti’ne ve râşid halifelerin gittiği yola sımsıkı sarılmaktır. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “(Rasûlüm!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin.” (Âl-i İmrân: 31). “Kim Rasûl’e itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Yüz çevirene gelince, seni onların başına bekçi göndermedik!” (Nisâ: 80). “Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının.” (Haşr: 7). Bu âyet ganimetlerin paylaştırılması hakkında da olsa, diğer şer‘î konularda öncelikle geçerlidir. Peygamber (صلى الله عليه وسلم) Cuma günü insanlara şöyle hitap ediyordu: “Sözün en hayırlısı Allah’ın Kitâbı’dır. Rehberliğin en hayırlısı Muhammed (صلى الله عليه وسلم)’in rehberliğidir. (Dînî) işlerin en kötüsü sonradan icat edilenlerdir. Sonradan icat edilen her şey bid‘attir, her bid‘at bir sapıklıktır. Her sapıklık da ateştedir.( Müslim, Kitâbu’l-Cumua, Bâbu Tahfîfi’s-Salâti ve’l-Hutbe (867) (43)

“Sünnetime ve benden sonra gelecek, hidâyete mazhar olmuş râşid halifelerin sünnetine sımsıkı sarılın. Bu sünnetlere adeta azı dişlerinizle ısırırcasına sımsıkı tutunun. Dînde sonradan ortaya çıkan işlerden sakının. Çünkü dîn adına sonradan ortaya atılan her şey bid‘attir ve her bid‘at de sapıklıktır.( Ebû Dâvûd, Kitâbu’s-Sünne, Bâbu Fî Luzûmi’s-Sünne)

والنصوص في هذا كثيرة، فطريق أهل السنة والجماعة ومنهاجهم هو التمسك بالتام بكتاب الله وسنة رسوله صلى الله عليه وسلم، وسنة الخلفاء الراشدين المهديين من بعده، ومن ذلك أنهم يقيمون الدين ولا يتفرقون فيه امتثالاً لقول الله تعالى: (شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحاً وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ).(الشورى: الآية13) . وهم وإن حصل بينهم من الخلاف ما يحصل مما للاجتهاد فيه مساغ، فإن هذا الخلاف لا يؤدي إلى اختلاف قلوبهم بل تجدهم متآلفين متحابين، وإن حصل منهم هذا الاختلاف الذي طريقه الاجتهاد .


[center]Bu konuda daha pek çok nas vardır. Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in yolu ve yöntemi Allah’ın Kitâbı’na, Peygamber(صلى الله عليه وسلم)’in Sünneti’ne ve ondan sonraki râşid halifelerin gittiği yola sımsıkı sarılmaktır. İşte bundan dolayı, onlar dîni ayakta tutar ve Allah’ın şu âyetine imtisâlen dînde ayrılığa düşmezler: “Sizin için dînden, Nûh’a tavsiye ettiğini, sana vahyettiğimizi, İbrâhîm’e, Mûsâ'ya ve Îsâ'ya tavsiye ettiğimizi teşrî buyurdu. Şöyle ki: Dîni dosdoğru ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin.” (Şûrâ: 13). Onların arasında, her ne kadar câiz ictihattan kaynaklanan ihtilâflar meydana gelse de bu ihtilâf kalplerinin ayrılmasına yol açmaz. Bilakis onların ictihattan kaynaklanan ihtilâfları olsa bile bir birleriyle ülfet ettiklerini ve birbirlerini sevdiklerini görürsün. (Fetava Erkani’l-İslam.s.18.19)
editor
Administrator
Gönderiler: 82
graph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 27/03/2010 22:34 Düzenleyen editor.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
 
Üste gitSayfa: 1

Üye Giriş Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arş, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahşeriathakikathükümkuran sünnet küfür şirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Şu anda 668 ziyaretçi çevrimiçi