Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Akîdenin Sözlük Anlamı
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1
BAŞLIK: Akîdenin Sözlük Anlamı
#21
Akîdenin Sözlük Anlamı 14 Yıl, 1 Ay önce Karma: -10
AddThis Social Bookmark Button
تعريف العقيدة

العقيدة في اللغة : من العَقْدِ ؛ وهو الرَّبطُ ، والإِبرامُ ، والإِحكامُ ، والتَّوثقُ ، والشَدُّ بقوه ، والتماسُك ، والمراصةُ ، والإثباتُ ؛ ومنه اليقين والجزم .
والعَقْد نقيض الحل ، ويقال : عَقَده يعقِده عَقْدا ، ومنه عُقْدَة اليمين والنكاح ، قال اللّه تبارك وتعالى :
لَا يُؤٰاخِذُكُمُ اللّٰهُ بِاللَّغْوِ فى اَيْمَانِكُمْ وَلٰـكِنْ يُؤٰاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْاَيْمَانَ
سورة المائدة : الآية ، 89 .

Akîdenin Sözlük Anlamı:

Akd kökünden gelir. Rabtetmek, onaylamak, sağlam ve yerli yerince yapmak, işini sağlama almak, kuvvetle bağlamak, birbirine kenetlenmek, birbiriyle kaynaşmak ve tesbit etmek anlamlarına gelir. Yakîn ve cezm kelimeleri de bu anlamdadır.

Akd, çözmenin zıddıdır. Bir şeyi bağladı, bağlıyor ve bağlamak anlamında(عَقَده يعقِده عَقْدا ) denilir. Yemin etti, nikâh yaptı anlamındaki “akdu’l-yemîn” ve akdu’n-nikâh” tabirleri de buradan gelir.

Allah tebâreke ve teâlâ şöyle buyurmaktadır:

“Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yemînlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek, kesin olarak yaptığınız (akkedtum) yemînlerden dolayı sizi sorumlu tutar.” [Mâide: 89].

والعقيدة : الحكم الذي لا يقبل الشك فيه لدى معتقده ، والعقيدة في الدِّين ما يُقْصَدُ به الاعتقاد دون العمل ؛ كعقيدة وجود اللّه وبعث الرسل . والجمع : عقائد .
وخلاصته : ما عقد الإِنسانُ عليه قلبه جازما به ؛ فهو عقيدة ؛ سواءٌ أكان حقا ، أَم باطلا .
انظر معاجم اللغة : لسان العرب ، القاموس المحيط ، المعجم الوسيط : " مادة عقد "


Akîde: İtikâd sâhibinin nazarında hiçbir şüpheyi kabul etmeyen hükümdür. Dînde akîde ise amelin dışında kendisiyle i’tikâdın kast edildiği şeydir. Allah’ın varlığına ve peygamberler gönderildiğine i’tikâd etmek/hükmetmek gibi. Çoğulu akâid gelir. Bkz: Lisânu’l-Arab, el-Kâmûsu’l-Muhît, Mu’cemu’l-Vasît. (A-k-d maddesi).

Özet olarak insanın kalbinden kesin olarak bağlandığı şey, ister hak ister bâtıl olsun akîdedir.bkz:el-Vecîz fî Akîdeti's-Selefi's-Sâlih

هي الإِيمان الجازم بربوبية اللّه تعالى وأُلوهيته وأَسمائه وصفاته ، وملائكته ، وكتبه ، ورسله ، واليوم الآخر ، والقدر خيره وشره ، وسائر ما ثَبَتَ من أُمور الغيب ، وأصول الدِّين ، وما أَجمع عليه السَّلف الصَّالح ، والتسليم التام للّه تعالى في الأَمر ، والحكم ، والطاعة ، والاتباع لرسوله صلى اللّه عليه وعلى آله وسلم .

Akîdenin Istılâhî/Terim Anlamı:

Kalbin doğrulaması ve nefsin huzur içinde kabul etmesi gereken şeylerdir. Öyle ki bunun neticesinde hiçbir şüphenin ve tereddüdün karışmadığı kesin ve sağlam bir inanç hâsıl olur. Yani i’tikâd sâhibinin nezdinde, içinde hiçbir şüphenin bulunmadığı kesin inanç demektir. Bu inancın gerçeğe uygun olması gerekir. Hiçbir şüphe ve zannı kabul etmez. Bir ilim kesinlik derecesine ulaşmazsa ona akîde denilemez.

Akîde diye isimlendirilişinin sebebi, insan kalbinin ona bağlanmasıdır.

والعقيدة الإِسلاميَّة : إِذا أُطلقت فهي عقيدة أَهل السُّنَّة والجماعة ؛ لأنَّها هي الإِسلام الذي ارتضاه اللّه دينا لعباده ، وهي عقيدة القرون الثلاثة المفضَّلة من الصحابة والتابعين وتابعيهم بإِحسان .


İslâm Akîdesi:

Allah teâlâ’nın rubûbiyyetine, ulûhiyyetine, isimlerine ve sıfatlarına, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, hayrı ve şerri ile kadere, sâbit olan diğer gaybî konulara, dînin temel esaslarına, selef-i sâlihîn’in üzerinde icma ettiği şeylere kesin olarak îmân etmek ve emir, hüküm, itaat ve Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e uyma konusunda Allah teâlâ’ya tam bir teslimiyet göstermektir.

وللعقيدة الإِسلامية :
أَسماء أُخرى عند أَهل السُّنَّة والجماعة ؛ تُرادِفُها ، وتَدلُّ عليها ، منها :
" التوحيد " ، " السُّنَة " ، " أُصُول الدَين " ، " الفقه الأكبر " ، " الشريعة " ، " الإِيمان " .
هذه أَشهر إِطلاقات أَهل السُّنَّة على علم العقيدة .
İslam Akîdesi:

Bu tabir mutlak olarak kullanıldığı zaman onunla Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat akîdesi anlaşılır. Çünkü bu akîde, Allah’ın kulları için dîn olarak seçtiği İslâm’ın ta kendisidir. Bu akîde, sahâbe, tabiîn ve onlara en güzel şekilde uyanlardan oluşan faziletli ilk üç neslin akîdesidir.

İslam akîdesinin Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat tarafından kabul edilmiş, onunla eş anlamlı ve onu ifade eden başka isimleri de vardır: Tevhîd, Sünnet, Usûluddîn, Fıkh-ı Ekber, Şerî‘a ve Îmân bu isimlerden bazılarıdır.

Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in akîde ilmini ifade etmek için kullandıkları en meşhur tabirler bunlardır.
editor
Administrator
Gönderiler: 82
graph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 27/03/2010 22:26 Düzenleyen editor.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
 
Üste gitSayfa: 1

Üye Giriş Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arş, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahşeriathakikathükümkuran sünnet küfür şirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Şu anda 1775 ziyaretçi çevrimiçi