Mİ'RAC KANDİLİ KUTLAMASI DİNİMİZDE VAR MI

AddThis Social Bookmark Button
Mİ'RAC  KANDİLİ  KUTLAMASI  DİNİMİZDE  VAR  MI … ?
 
Bilindiği üzere Mirac gecesi Recep ayının yirmi yedinci gecesidir. Bu gece   Allah resulü s.a.v’in semalara yükseltildiği gecedir. Ki, onun miraca çıktığı hususunda ehl’i sünnet arasında herhangi bir ihtilaf yoktur. Ve basiretli hiçbir Müslüman da buna itiraz etmemiştir. 
 
 Rabbimiz bu konuda şöyle buyurur :
 
 “ Kulu Muhammedi, geceleyin, Mescid’i haram’dan, kendisine bazı Ayet-lerimizi göstermek için, etrafını mubarek kıldığımız Mescid’i Aksa’ya götüren Allah, her türlü noksanlıklardan münezzehtir. Her şeyi hakkıyla işiten hakkıyla gören O’dur. “ İsra : 1
 
 “ Andolsun, - Muhammed - onu ( yani Cibrili ) bir de diğer inişte görmüştü. Sidretü'l-Münteha'nın yanında. Ki Cennetü'l-Me'va onun yanındadır. Sidreyi örten örtmekte iken, Göz kayıp-şaşmadı ve ( sınırı ) aşmadı. Andolsun, o, - Muhammed -  Rabbinin en büyük ayetlerinden olanı gördü. “ Necm : 13-14-15-16-17-18  
 “ ... Enes İbni Malik r.a’dan.Resulullah s.a.v şöyle buyurdular : Bana miraca çıkarıldığım gece ateşten makaslarla dudakları kesilmiş bir takım insanlar gösterildi. Ben :
 - Ya Cebrail !  bunlar kimdir ? diye sordum. Cebrail a.s :
 -  Bunlar senin ümmetinden insanlara iyiliği emredip te kendisini unutan, Kitabı  okuyup  ta bildikleri ile amel etmeyen hatiplerdir, dedi. “
 
 Ahmed : 3 / 120-11801.N - S.Sahiha : 1.525.N
 
   Bu ve bununla eş anlamlı Ayet ve hadisler, Allah resulü s.a.v’in miraca çıkarıldığını açık ve net bir şekilde bizlere anlatmaktadır. Ki zaten - biraz önce de ifade edildiği gibi - konunun bu kısmıyla alakalı Müslümanlar arasında bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı ; bu gecenin kutlanmasıyla alakalı sıkıntıdır.
 
   Çünkü Allah resulü s.a.v miraca çıktıktan sonra, seneye o gece için ne bir kutlama yapmış ve ne de ashabına böyle bir şey yapmaları için emir vermiştir.
 
 Hatta onun vefatından sonra dahi sahabe de böyle bir şey yapmamıştır. Halbuki biz biliyoruz ki en hayırlı nesil sahabe toplumudur. Bununla beraber bizler için örnek gösterilen topluluk ta yine bahsi edilen toplumdur … Ve yine inanıyoruz ki onlar hayrı bizden önce isteyen, ona bizden önce koşan ve Allah resulü s.a.v’e bizden daha fazla değer veren insanlardı …
 
 Ve yine biliyoruz ki bu insanlar dinleri hususunda en çok gayret sarfeden, Allah ve resulünün emirlerine harfiyen uyan ve dinden olmayan şeylerden de en fazla uzak duran kimselerdi…
 
İşte onlardan - ilim dağarcığı denilen - birisinin bu anlamda güzel sözleri :
 
 ABDULLAH İBN MESUD RA :
 
 “ … Sizden kim bir sünnet izleyecek olursa, ölmüş olanların sünnetini takip etsin. çünkü hayatta olanın fitneye düşmeyeceğinden emin olamazsınız. Sözünü ettiğim bu ölmüş kimseler ise Muhammed sav’in ashabıdır. Onlar bu ümmetin en faziletlileri, en iyi kalplileri, en derin bilgilileri ve yapmacığa saparak kendilerini külfetlere sokmaktan en uzak olanlarıydı. Bunlar Allah’ın, peygamberine arkadaş olmaları ve dinini dimdik ayakta tutmaları için seçtiği bir topluluktu.Onların faziletlerini bilip kabul ediniz ve onların izlerinden gidiniz. Elinizden geldiği kadar onların ahlakları ile ahlakınız ve onların dinlerine sarıldıkları gibi siz de dininize sarılınız. Çünkü onlar dosdoğru hidayet üzere idiler. “
 
 Ebu Nuaym Hilye : 1.305 – el Albani İrva : 2445

 Öyleyse bu konuda söylenecek en güzel söz ; Onların yapmadığı şeyi bizde yapmamalıyız. Çünkü onlar böyle bir gece kutlamadılar. Çünkü onlar, “ meded ya Rasulallah “ diye bağırıp çağırmadılar. Çünkü onlar, İslami birçok emir ve nehyleri ihlal edip de sadece bu tip gecelerde kurtlarını dökmediler.
 
 Unutmayalım ki bu tip geceler - iyi niyetle de olsa - en fazla Allah’a ortak koşulan gecelerdir.
 
 Çünkü bu gecelerde “ medet ya rasullallah “ diyerek Allah’tan başkasından imdat - meded -  istenen gecelerdir.
 
 Allah şahit bu geceler, “ yetiş ya Rasulallah “ diyerek Allah’tan başkasının yardıma çağrıldığı gecelerdir.
 
 Bu tip geceler, Allah’ın kitabının dahi o kadar huşulu okunmadığı, ama sonradan uydurulan Mevlidlerin okunduğu, ağlandığı, sızlandığı  gecelerdir.
 
İnanın bu  gecelerde, insanların farz ibadetlerini dahi bu kadar huşulu yapmadıkları, bid’at ibadetlere önem verdikleri  gecelerdir.
 Ve yine bu geceler, din’de olmayan senelik kaza namazlarının kılındığı  gecelerdir.
 
 Hulasa bu geceler, Camilerimizin en fazla dolduğu geceler ve bu geceler inanın Tevhid ehlini en fazla üzen gecelerdir..
 
 Değerli Müslümanlar … ! Unutmayınız ki sünnete uygun olmayan bu geceler insana asla fayda sağlamaz. Bakınız bu kutlama ile ilgili ilim ehlinden bazıları neler diyor :
 
     Sünnet ve Bid'atler kitabının yazarı, recep ayındaki bid'atler bölümünde şunları söyler :
 
 " Mi'rac kıssasını okuyup recep ayının yirmi yedinci gecesini kutlamak ve bazı insanların bu geceye has bazı zikir ye ibadette bulunmaları bid'attır. Recep, Şa'ban ve Ramazan aylarında okunan dualar bid'at ve uydurmadır, şayet bunlarda bir hayır olmuş olsaydı bizden öncekiler bunda bizleri geçerlerdi. İsra, Mi'rac ve mezkur ayın ihyasına dair hiç bir delil kaim olmamıştır "
 
 Şukayri, Es-Sunenu ve 'l- Mubtedi'at s.143
 
 Şeyhu'l-İslam İbn Teymiyye'de Recep ayının yirmi yedinci gecesi ile ilgili olan namaz hakkında şöyle der :
 
 " Muteber alimlerin belirttiği gibi ; İslam alimlerin ittifakıyla bu, ( namaz ) meşru bir namaz değildir. Bu ancak cahil ve bid'atçı kimseden sudur eder. "
 
 Şukayri, Es-Sunenu ve'l - Mubtede'at s.143
 
 Öyleyse sözü daha fazla uzatmadan şu soruyu kendimize soralım ve bunun üzerinde de ciddi bir şekilde kafa yoralım ; Allah resulü s.a.v neden miraca çıkıp geldikten sonraki senede bu olayı kutlamadı … ? Bununla beraber Sahabe neden gerek Allah resulü s.a.v hayatta iken ve gerekse onun vefatından sonra böyle bir kutlama yapmadılar … ? Yani neden onlar Mirac kandili kutlamadılar … ? Yoksa onlar bizden daha mı az seviyorlardı Allah resulü s.a.v’i … ?
 
 Anlayana azın faydası çoktur, anlamayana da çokun faydası yoktur.

 www.yaratilisgayesi.com
ACUDDİN  EL BAYBURDİ

Üye Giriş Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arş, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahşeriathakikathükümkuran sünnet küfür şirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Şu anda 470 ziyaretçi çevrimiçi