Wikileaks Gizli Belgeleri

AddThis Social Bookmark Button
 Wikileaks Sitesinin Yayınladığı ve Dünyayı Kökünden Sarsacak 250.000'den Fazla Belge, Amerikanın Kirli Çamaşırları,  Ä°ÅžTE, BAZI BELGELER ...!!!!!

 Ä°ÅžTE Sn. BaÅŸbakan ErdoÄŸanın İçin Söylenenler:


İşkolik, inatçı, mükellemiyetçi fakat despotik değil

Wikileaks belgelerinde ABD'li diplomatların Recep Tayyip Erdoğan tarifi de yer alıyor

28 Kasım 2010 Pazar, 23:52:15


Ä°ÅŸkolik, inatçı, mükellemiyetçi fakat despotik deÄŸilABD'li diplomatlara göre ErdoÄŸan; Atatürk ile aynı idealleri paylaÅŸan bir harekete liderlik ediyor. O iÅŸkolik, inatçı, mükemmeliyetçi biri fakat despotik deÄŸil.

Yine ABD'li diplomatların belgelerde yer alan Filistin konusunda, "Araplar sessizken Erdoğan'ın Hamas'a desteğinin faydası yok" sözleri de dikkat çekici.
Wikileaks belgelerinde Dünyayı Sarsan Bilgiler.
İşkolik, inatçı, mükellemiyetçi fakat despotik değil
İşkolik, inatçı, mükellemiyetçi fakat despotik ...Wikileaks belgelerinde ABD'li diplomatların Recep Tayyip Erdoğan tarifi de yer alıyor
 
 
Basından ilk tepkiler...
Basından ilk tepkiler...
Skandal belgeleri gazeteciler yorumluyor...
 GAZETE HABERTÃœRK yazarı Serdar Turgut, skandal belgeleri deÄŸerlendirdi:

"Bu belgeler Türkiye ile İsrail arasındaki güç savaşının resmi bir tutanağı gibi. Benim için çok heyecanlandırıcı. Burada yeni dünya düzeninin tutanaklarını görmüş gibi oldum. Türkiye'nin artan etkinliğinden duyulan korku, belirgin olarak görülüyor belgelerde."

GAZETE HABERTURK DIŞ HABERLER ŞEFİ ÖZCAN TİKİT:
"Bizim diplomatların yüzüne nasıl bakacaklar"

Belgelerde bilmediÄŸimiz bir ÅŸey yok. Bugüne kadar AK Parti ve Türkiye'yle ilgili eleÅŸtirilerin tamamı daha önce dile getirildi. BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın despot olup olmadığını bilmek için Wikileaks belgelerini okumaya gerek yok. ABD’de Türk dış politikasından mutlu olanlar kadar mutsuz olanların da bulunduÄŸunu biliyorduk. Bunlar da normal. Ä°srail’in Türkiye'yle ilgili haddini aÅŸan yorumları da zaten daha önce ortaya çıkmıştı. Bu belgelerde çok ÅŸaşırtıcı bir ÅŸey yok mu var: Artık ABD'de dışiÅŸleri bakanlarının, diplomatların bizim diplomatların yüzüne nasıl bakacağını bilmiyorum. Bu yakışıksız dil çok tepki alacak. Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Frattini bunu 'diplomasinin 11 Eylülü' olarak adlandırıyor. Artık yeni bir çaÄŸdayız ve diplomaside bir sürü ÅŸey gizli kalmayacak. Herkesin kendine çeki düzen vermesi gerekiyor artık..."

"Davutoğlu müthiş tehlikeli ve deli"
ABD, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Neo Osmanlı çizgisinden rahatsız
 Yine yayımlanan bir baÅŸka belgede ABD'li diplomatların aÄŸzından çıkan bazı ÅŸok sözlere yer veriliyor. Buna göre ABD'li diplomatlar Türkiye'nin DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu için "Tehlikeli ve deli" ifadelerini kullanıyor. Ayrıca ABD'li diplomatlar son dönemde yaÅŸanan geliÅŸmelerle ilgili olarak da "Türkiye'nin ekseni doÄŸuya kayıyor. AB'ye üye olması zor" diyor.

ABD DAVUTOÄžLU'NUN NEO-OSMANLI ÇİZGÄ°SÄ°NDEN RAHATSIZ 
Yine belgelerde BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın danışmanları ile DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu’nun Ankara’nın ötesini gören bir perspektifleri olmadığı belirtilerek, DavutoÄŸlu’nun Neo Osmanlı vizyonundan Amerika’nın kaygı duyduÄŸu ifade ediliyor.

İngiliz Guardian gazetesi, Wikileaks'in açıkladığı son gizli belgelerde ''ABD'nin, Türkiye'yi İran konusuna karışmaktan vazgeçirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığının ortaya çıktığını'' bildirdi.

Dünyadaki birkaç gazeteyle birlikte Guardian gazetesi de, Wikileaks'in açıkladığı ABD Büyükelçiliklerinden gönderilen gizli belgelere yer verdi.

Gazetenin internet sitesinde, 17 Kasım 2009 tarihli belgede, ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan görüşmenin gizli belgesi de yer aldı. 12 Kasım 2009'da 40 dakika süren görüşmeyle ilgili ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin ismiyle yer alan belgede, Davutoğlu'nun ''İranlıların Türkiye'ye güveninin tam olduğunu ve Türkiye'nin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı İran hükümetindeki diğer kişilerden daha esnek gördüğünü söylediği'' belirtildi.

Belgede ayrıca şu ifadeler yer aldı:

''DavutoÄŸlu, Ä°ran'a yönelik yaptırımların ya da askeri güç kullanımının olumsuz sonuçları olacağını söyledi. Gordon ise Ä°ran'ın nükleer silah edinme ihtimalinin sonuçları konusunda ısrarcı oldu. DavutoÄŸlu, bu sonuçları bildiklerini ve pek tabii riskin farkında olduklarını söyledi. Bu nedenle Türkiye, Ä°ranlılarla çok fazla çalışıyor.'' 

Guardian konuya ilişkin gizli belgeye, ''Bu görüşmede Gordon, Davutoğlu'nu, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye'nin arabuluculuğunun yardımcı olmayabileceği konusunda ikna etmeye çalışıyor, ancak bunda başarılı olmuyor'' yorumuyla yer verdi.

YARIN KENDİNE "DELİ" DİYENLERLE GÖRÜYECEK
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bazı temaslar için bulunduğu Washington'da yarın, kendisine "deli" diyen ABD'li diplomatlarla görüşeceği de öğrenildi.
 
 
"Diplomasinin 11 Eylül'ü"
Dünya diplomasisi ve medyası şok belgelerle çalkalanıyor
 
 Fransız Le Monde gazetesi, dünyada büyük merakla beklenen internet sitesi WikiLeaks'in sızdırdığı ''gizli devlet'' belgelerini yayınladı. Gazetede yer alan gizli bilgilere göre, Ä°srail, Ä°ran'a yönelik politikasını sertleÅŸtirmesi için ABD'ye baskı yapıyor.


Fransız gazetesinin internet sitesinde yer alan, 18 Kasım 2009 tarihle gizli belge, ABD'nin İran konusunda 2010'u ''kritik bir yıl''olarak gördüğünü ortaya koydu.

Belgelerde, İran'ın nükleer sitelerinin korunmasını güçlendirmeye devam etmesi halinde, ABD'nin müdahalesinin zorlaşacağı yorumuna yer verildi.

Yine belgelerde, ABD' yönetiminin, yeraltı sığınaklarını (bunker) delmek için gerekli silahları 2010 mayıs ayında İsrail'e teslim ettiği ortaya çıktı.

Gizli belgeler, İsrail gizli servisi Mossad şefinin, 2007 yılında, ABD yönetimine, ''İran'da rejimi devirmek için üzerinde tartışılacak seçenekler arasında, öğrenciler, demokratlar, Kürt ve Azeriler gibi etnik grupların desteklenmesini önerdiği'' ifade edildi.

Fransız gazetesi, gizli belgelerin ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, Fransız mevkidaşı Herve Morin ile bu yıl Şubat ayında yaptığı görüşmede, ''İran'a saldırırsak, bu ülkenin atom bombası yapmasını sadece bir ile üç yıl arasında değişen bir süre için erteletebiliriz'' dediğini de duyurdu.

DİPLOMASİNİN 11 EYLÜL'Ü OLACAK
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, gizli belgelerin yayımlanması öncesinde Katar'ın başkenti Doha'ya giderken uçakta yaptığı değerlendirmede ise, ''WikiLeaks belgeleri, diplomasinin 11 Eylül'ü olacaktır. Güvenlik açısından 11 Eylül dünya düzeninde nasıl bir değişikliğe yol açtıysa, WikiLeaks aracılığıyla yayımlanan belgeler de ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerde aynı çapta değişikliğe sebep olacaktır'' dedi.

Frattini, ''Diplomasi samimiyete, gizliliğe ve güvene dayalıdır. Belgelerin yayımlanması sonrasında kimse kimseye güvenmez hale gelecektir'' diye konuştu.

 

SURİYE'DE ERİŞİM ENGELLENDİ

Suriye, WikiLeaks internet sitesine eriÅŸimi engelledi.

 
 
Wikileaks'in iddiaları sürüyor!
Wikileaks'in iddiaları sürüyor!
Ortalık karışıyor!...
 MOSSAD Åžefi: "Türk Ordusu ne zaman harekete geçecek?"

"ABD, Ermenistan lideri Sarkisyan'ı İran'a silah satmakla suçladı."

2007’de Türk Ordusu’nun iki numarası: “Ä°stesek tankları sokaÄŸa indirirdik”

“ABD Türkiye’den Ä°ran’ı uyarmasını istedi ancak Ankara gerekeni yapmadı”

ABD: "Türkiye, kısır döngü içinde gerekli AB reformlarını yapamıyor"

Ayrıntılar geliyor...
 
 
"Türkiye'nin enerji merkezi olmasını istemedik"
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in ağzından çıktığı iddia edilen sözlerle ilgili şok belge!
25 Åžubat 2010 tarihli Azerbaycan ile ilgili bir baÅŸka belgede de Türkiye'nin bahsi geçiyor. Belgede, Azerbaycan Devlet BaÅŸkan Ä°lham Aliyev'in ABD  DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Bill Burns ile yaptığı görüşmenin detayları yer alıyor.
Aliyev'in Rusya Devlet BaÅŸkanı Dimitri Medvedev ile BaÅŸbakan Vladimir Putin arasındaki iliÅŸkiyi tanımlarken "kaba bir sokak aÄŸzı" kullandığı belirtilen belgede,  
Aliyev'in Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma süreci ve Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili görüşlerini dile getirirken de aynı üsluba başvurduğu ifade edildi.
 
Belgede, "Aliyev, Burns'e 24 Nisan'ın Dağlık Karabağ sürecinin yanı sıra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallandığını söyledi" denildi.
 
Aliyev'in ayrıca Türk-Ermeni normalleşme sürecinin Dağlık Karabağ konusunda ilerleme kaydedilmesi için Nisan ayından sonra ele alınması önerisi yaptığı da vurgulandı. Aliyev, ayrıca Karabağ konusunda daha da esneklik göstereceklerini söyledi ancak ABD'den Ermenistan üzerindeki baskıyı artırmasını istedi.
 
PUTİN VE MEDVEDEV İÇİN: İKİ KELLE BİR TENCEREDE PİŞMEZ
Belgede Aliyev'in Putin ile Medvedev arasında bir çekişme olduğunu hissettiğini söylediği de yer alırken, "Aliyev, (kaba bir sokak ağzı kullanarak) Azericede bir deyim vardır: İki kelle bir tencerede pişmez" denildi.
 
Görüşmede Burns, ABD'nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin Erivan'ın Dağlık Karabağ konusunda daha esnek hareket etmesini sağlayacak siyasi bir zemin yaratacağını düşündüğünü söyledi.
 
Aliyev, İran'la ilişkilerini "gergin ve istikrarsız" olarak tanımladı. Azeri lider ayrıca, İran'ın Azerbaycan'a yönelik siyasi provokasyonlarının sürdüğünü de ifade etti.

"YAPICI TUTUM SERGİLEYİN, GAZ GEÇİŞİNİ İMZALAYALIM"
Toplantıda enerji konusu da ele alındı. Aliyev Türkiye'nin "yapıcı bir tutum" sergilemesi durumunda gaz geçiş anlaşmasının yapılabileceğini de ifade etti. Aliyev'in bahsettiği anlaşma Haziran ayında imzalandı.
 
Belgede, "Aliyev, Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kısa bir süre önce Azerbaycan devlet petrol şirketinin (SOCAR) başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini de söyledi" denildi.

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE İKİ YÜZLÜ OYNUYOR
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin Roma'da ABD Savunma Bakanı Robert Gates'le yaptığı görüşmede, Türkiye'nin hem Avrupa, hem de İran'a açılımlar yapmasını ''ikili oynamak'' diye niteleyerek, ''bu durumun kendisinde hayal kırıklığı yarattığını'' söylemiş.

ABD'nin Roma Büyükelçiliği tarafından 8 Şubat 2010'da Washington'a gönderilen ''gizli'' damgalı telgrafta, ''Frattini, Türkiye tarafından hem Avrupa'ya, hem de İran'a doğru açılımlar yapma suretiyle ikili oynanmasının özellikle hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etmiştir'' ibaresine yer verildiğini belirtti.

Telgraftaki değerlendirmeye göre Frattini, nükleer meselesinde İran'la yapılan görüşmelere, ''Suudi Arabistan, Türkiye, Brezilya, Venezüela ve Mısır'ın da dahil edilmesini önerme''sinin yanı sıra, ''Ortadoğu ülkeleri arasında İran konusunda gayri resmi bir toplantı düzenlenmesi'' teklifinde de bulundu.
 
 
ABD ne istedi Türkiye ne verdi?
ABD ne istedi Türkiye ne verdi?
Wikileaks'in ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait olduğunu söylediği belgeler yayımlanmaya başladı. İşte Türkiye'yle ilgili bölümler...
 Az önce Guardian'ın internet sitesine koyduÄŸu belgelerde Türkiye ile ilgili çok sayıda önemli bilgi bulunuyor.

2004 - 2010 arasında yapılan 250 bin adet gizli diplomatik yazışmayı içeren belgelerde İsrail'in Türkiye'nin uyguladığı politikalardan duyduÄŸu rahatsızlığı ABD’ye ilettiÄŸi de görülüyor.

GİZLİ BELGE: ANKARA GÖRÜŞMELERİ
Wikileaks'in yayımladığı belgelere göre ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, 18 Şubat 2010 tarihinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yoğun bir görüşme gerçekleştiriyor. Görüşmenin özeti GİZLİ belge olarak Ankara Görüşmeleri başlığıyla saklanıyor.

Burns Türk yetkililere İran Hükümeti'ne karşı Amerika liderliğinde yürütülen yaptırımlara destek olması ve İran'ı yanlış yolda olduğuna ikna etmeleri için baskı yapıyor. Türkler izledikleri yolun ilerleme açısından en iyi yol olduğunda ısrar etseler de bölgedeki ülkelerin İran'ı tehdit olarak gördüğünü kabul etmeye zorlanıyorlar. Özet belgelerin ilk bölümünde Ankara'da 18 Şubat'ta gerçekleştirilen ziyaret "Ortak Görüş ve Yapısal Görüşmeler" başlığıyla anılıyor.

KIBRIS İÇİN BASKI
Türkiye ile ilgili belgelerdeki diğer başlıklar şöyle:

Ermenistan protokollerinin onaylanması ve Minsk sürecinin eşzamanlı yürümesi görüşüldü;

Türkiye Hükümeti'nin Irak Başbakanı Maliki ile ilgili artan tatminsizliği kayıt altına alındı;

Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı General Odierno'nun meseleye dahil olmasının terörist PKK'ya karşı Kürdistan Özerk Yönetimi'nin somut işbirliğinin
sağlanması için etkili olacağı ifade edildi;

Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi görüşmelerine Amerikan Hükümeti'nin üst düzeyde müdahil olması için baskı yapıldı;

Türkiye Hükümeti'nin füze kalkanıyla ilgili daha fazla diyaloğa açık olduğu tespit edildi...

Sinirlioğlu'yla Burns'ün görüşmelerinin detayları ise konu başlıklarına göre şöyle...

Ä°RAN
Burns, SinirlioÄŸlu’na Ä°ran Hükümeti’ni yanlış yolda olduÄŸuna ikna etmek için devam eden eylemi desteklemesi konusunda ciddi baskı yaptı. SinirlioÄŸlu, Türkiye Hükümeti’nin nükleer bir Ä°ran’a muhalefetini yeniden ifade ettiyse de askeri bir harekatın Türkiye üzerine yan etkileri olabileceÄŸine dair korkusunu kaydetti ve yaptırımların Ä°ranlılar’ı rejime destek olmaya iteceÄŸini ve muhalefete zarar vereceÄŸini düşündüğünü de ekledi. Burns, yaptırımların Türkiye’ye ekonomik etkisinin farkında olduklarını ifade etti ancak SinirlioÄŸlu’na Ä°srail’in Ä°ran’ın nükleer silahlar elde etmesini durdurmak üzere askeri harekata geçmesi ya da Mısır ve Suudi Arabistan’ın da kendi nükleer alanlarını gözetmeye kalkmaları halinde de Türkiye’nin çıkarlarının olumsuz etkileneceÄŸini hatırlattı... Açık biçimde tehdit edilen SinirlioÄŸlu ortak bir mesajın önemine ikna olduÄŸunu ifade etmek durumunda kaldı ve bölge ülkelerinin de Ä°ran’ı giderek büyüyen bir tehdit olarak gördüğünü kabul etti: “Åžam’da bile tehlike zilleri çalıyor.”

Belgelerde dikkat çeken bölümlerden biri, 17 AÄŸustos 2007’de Ä°srail gizli servisi MOSSAD BaÅŸkanı Meir Dagan ile Burns arasında yapılan toplantının tutanağı. Ä°kili, OrtadoÄŸu’daki son durumu konuÅŸtuktan sonra Ä°ran üzerinde duruyor. TutanaÄŸa göre, Dagan, Burns’e “Türkiye’ye baktığımda ülkedeki Ä°slamcıların giderek ivme kazandıklarını görüyorum” diyor. Belgede şöyle deniyor: “Dagan, burada sorulması gereken esas sorunun kendisini Türkiye'nin laik kimliÄŸinin savunucusu olan ordunun bu duruma daha ne kadar sessiz kalacağı olduÄŸunu ifade etti.” Aynı belgeye göre, Ä°ran’la ilgili olarak Dagan, güç kullanarak rejim deÄŸiÅŸikliÄŸine gidilmesi için daha fazlasının yapılması gerektiÄŸi yönündeki görüşünü dile getirdi.

ERMENÄ°STAN
Sinirlioğlu'yla Burns'ün görüşmelerinin Ermenistan'la ilgili bölümleri şunlar:

"SinirlioÄŸlu, Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısının kongreden geçmesinin kendi hükümetinin içerdeki politik hesaplarını 'karmaşıklaÅŸtıracağı' konusunda uyarıda bulundu. Azerbaycan BaÅŸkanı Aliyev için kabul edilebilir bir ÅŸey bulunabilirse protokollerde 'ilerleyebileceklerini' de söyledi. SinirlioÄŸlu, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Minsk Grubu'nun geliÅŸimi için ortak bir çerçeve açıklamalarının Türkiye Hükümeti için gerekli politik kılıfı saÄŸlayacağını söyledi. Burns Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bir doÄŸalgaz anlaÅŸmasının ilerleyiÅŸi ile ilgili bir geliÅŸme olup olmadığını sorguladı. SinirlioÄŸlu ise Aliyev’in Türkiye'nin protokolleri ele alış yöntemlerine karşı bu anlaÅŸmayı esir tuttuÄŸunu ima etti: 'Bize güvenmiyor.'

IRAK
18 Åžubat tarihli belgelere göre SinirlioÄŸlu, Türkiye Hükümeti’nin, Irak BaÅŸbakanı Maliki ile ilgili giderek artan tatminsizliÄŸini ve ‘kontrolden çıkmaya’ eÄŸilimli olduÄŸuna dair korkularını ifade etti. "Kendi politik var oluÅŸu ile meÅŸgul" dedi.

Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı, Maliki’nin danışmanları olan Sadık El Rikabi ve Tarık El Necmi'yi 10 gün önce bir dizi toplantı için konuk etti. SinirlioÄŸlu Ä°ran'ın seçimleri etkileme çabalarından ÅŸikayet etti. Aynı zamanda Suudi Arabistan da oradaki Åžii baskınlığının kaçınılmazlığını kabul etmekte isteksiz olduÄŸu için Irak'taki politik partiler için "ortalıkta para saçıyor" dedi.

7 Mart seçimlerinin ardından Sinirlioğlu Irak gaz sahalarını Türk dağıtım ağlarına 500 milyon dolara mal olacak 300 kilometrelik boru hattı ile bağlamak üzere bir girişim başlatacaklarını söyledi. 2 yıl içerisinde boru hattına gaz pompalanabileceğini de ekledi. İran'ın boru hattına Irak'ın gaz sahalarının pek çok Kürt ve Sünni bölgelerinde olduğu için muhalif olduğunu da iddia etti.

SinirlioÄŸlu, Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı General Odierno'nun yakın geçmiÅŸteki ziyaretini takdir ettiklerini kaydetti. Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak'ın kuzeyinde kamplaÅŸan terörist Kürdistan İşçi Partisi PKK'ya karşı daha çok iÅŸbirliÄŸi yapmasını saÄŸlayacak bir eylem planının hızlıca tasarlanmasını umduÄŸunu ifade etti: "Kürdistan Özerk Yönetimi’nin bizimle çalışmanın önemli olduÄŸunu anlamasını istiyoruz."

Ä°SRAÄ°L
SinirlioÄŸlu ile görüşmesinde Burns, Türkiye'nin Ä°srail'le gerilimli iliÅŸkilerine özellikle odaklandı. SinirlioÄŸlu "Problemin karşılıklı deÄŸil genel" olduÄŸunu iddia etti. Filistin'le ilgili olarak barış sürecinin dondurulması üzerine bölgedeki ülkelerin kızgınlığının giderek arttığını ekledi. Ä°srail'in bölgesel paydaÅŸların, Netanyahu'nun amaçlarını sorgulamasına neden olan uyumsuzluÄŸuyla ilgili bir düzelme olmamasını suçladı. "Gazze'deki insani durum" ile ilgili iddialarda bulundu. Bu durumun Hamas'ı deÄŸil Gazzeliler'i cezalandırdığını, bunun da Türk halkının Ä°srail'e karşı öfkesini beslediÄŸini vurguladı. Böyle bile olsa Ä°srail'le ikili iÅŸbirliÄŸi devam ediyor. Türkiye Ä°srail'in askeri techizatlarını mesela insansız hava araçları heronları satın almaya devam ediyor. Ä°ki ülke arasındaki direkt uçuÅŸlar rutininde karşılıklı ticaret saÄŸlıklı diye de ekliyor. Bu arada turizm biraz azaldı ancak "düzelecektir." SinirlioÄŸlu, Ä°srail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Ocak ortasındaki ziyaretini "çok iyi" diye tarif etti. DışiÅŸleri Bakanlığının uluslararası bir toplantının bahanesiyle iki baÅŸbakanın bir kenarda görüşebilmelerini ayarlamanın yollarını aradığını da belirtti. Türkiye Hükümeti'nin takıntılı olduÄŸu mevzuya dönerek Türkiye'nin Suriye - Ä°srail yakınlaÅŸması görüşmelerinin arabuluculuÄŸunu yaptığını hatırlattı. 

 

"GÄ°ZLÄ° Ä°SLAMÄ° GÃœNDEM"

"Ross Wilson, AK Parti'nin Gizli İslami Gündemi konulu rapor hazırladı."
 
 
Ahmedinejad
Ahmedinejad "Hitler," Sarkozy "çıplak imparator"!
WikiLeaks'ten yayımlanması beklenen belgelerde liderler böyle adlandırılıyor
 WikiLeaks'in bu gece yayımlayacağı belgeler merakla beklenirken konuyla ilgili ilk geliÅŸme, Alman Der Spiegel'in yarın piyasada olacak yeni sayısının kapağının Twitter'dan yayımlanması oldu.

Der Spiegel'in kapağında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iç yazışmalarında dünya liderlerinin nasıl adlandırıldığı yer alıyor.

Kapağa göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad için "Hitler"; Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için "çıplak imparator"; Almanya Başbakanı Angela Merkel için "teflon", Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai için de "paranoyak", Rusya Başbakanı Vladimir Putin için "Alfa erkeği" ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev için ise "korkak ve çekingen" ifadeleri yer kullanılıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Yon Il'in epilepsi hastası olduğu, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin hemşiresinin "seksi bir sarışın" olduğu belirtilirken, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin "çılgın partilerden" hoşlandığı söyleniyor.
 
 
Dünya bu belgeleri bekliyor!
Dünya bu belgeleri bekliyor!
Tüm dünya nefesini tuttu Wikileaks’in Irak savaşı, ABD ve Türkiye ile ilgili açıklayacağı belgelere kilitlendi.
 2006 yılından beri açıkladığı gizli belgelerle dünya gündemini deÄŸiÅŸtiren WikiLeaks internet sitesi, aralarında yüzbinlerce diplomatik kriptonun da bulunduÄŸu 3 milyon gizli Amerikan belgesini bugün açıklayacağını duyurdu.

"SAYISIZ Ä°NSANIN HAYATI TEHLÄ°KEDE"
ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri Harold Koh, belgelerin açıklanma planını kınadıklarını söyledi. Crowley, gizli diplomatik yazışmaların açıklanacağını, bunun da "çok sayıda insanın hayatını ve ülkelerin çıkarlarını" tehlikeye atacağını ifade etti. Yayınlanacak belgelerin dünyanın çeşitli yerlerinde devam eden terörle mücadele operasyonlarına ve müttefik ülkelerin aralarındaki dostluk ilişkilerine ciddi zarar vereceğini belirten Koh, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ve avukatının uluslararası yasaları çiğneyerek suç işlediğini belirtti.

Harold Koh belgelerin yayınlanmasına dair hiçbir ÅŸekilde Wikileaks ile bir anlaÅŸmaya gitmeyeceklerini de özellikle  vurguladı.

"BELGELER BAZI YAYIN ORGANLARINA SUNULDU BÄ°LE"
ABD Dışişleri hukuk müşaviri Harold Koh edindikleri bilgiye göre bugün internet üzerinde yayınlanması beklenen belgelerin önceden The New York Times, The Guardian ve Der Spiegel'e servis edildiğini öğrendiklerini söyledi.

Ä°NGÄ°LTERE HUZURSUZ
The Sunday Times gazetesine göre belgelerde ABD'li diplomatların kaleme aldığı özel notlar  ve raporlaryer alacağı için Ä°ngiliz hükümeti Müslüman ülkelerde bulunan vatandaÅŸlarının hayatlarının tehlikeye girmesinden endiÅŸe ediyor. Gazete özellikle Pakistan, Irak, Ä°ran ve benzeri ülkelerdeki Ä°ngiliz vatandaÅŸlarını belgelerin yayınlanması ile birlikte açığa çıkacak bilgiler yüzünden hedef haline gelebilecekleri yönünde uyardı.

The sunday Telegraph gazetesi ise muhtemelen yüzkızartıcı içeriğe sahip olan belgelerin yayınlanması halinde İngiltere ve ABD'nin ilişkilerinin sarsılacağını iddia etti.

ORTALARDA GÖRÜNMÜYOR
CIA tarafından kendisine kurulduÄŸu iddia edilen komplo sonucu 3 kadına tecavüz ettiÄŸi suçlamasıyla hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan ve INTERPOL tarafından aranan Avustralya vatandaşı Julian Assange, bu büyük ifÅŸaat öncesinde ortalarda görünmüyor. Assange’nin yakalanmamak için gizli bir yerde saklandığı belirtiliyor.

"BANA BÄ°R ÅžEY OLURSA BU LÄ°NKÄ° TIKLAYIN"
WikiLeaks sitesi, dünden itibaren sessizliÄŸe büründü. Türkiye saatiyle cumartesi gecesi geç saatlere kadar ses çıkmadı. Bu durum, “Sitenin sahibi Assange susturuldu mu” yorumlarına neden oldu. WikiLeaks’in bir gün önce de Twitter’dan ‘Hayat sigortası’ dediÄŸi bir linki paylaÅŸtığı, 2 GB’lık belgeler için gerekli ÅŸifrelerin Assange’ın ölmesi durumunda yayınlanacağı ortaya çıktı.

TWITTER'I DA SUSTU
Birkaç gün öncesine kadar, birkaç dakika arayla Twitter hesabından mesaj gönderen WikiLeaks’ın hesabı cuma gecesi sustu. Ancak site susmadan önce “Hayat sigortası indirmek için uygun bir zaman” mesajıyla bir link paylaÅŸtı. ÅžifrelenmiÅŸ olan dosyanın yaklaşık 2 GB büyüklüğünde olduÄŸu ve “Bay Sızıntı” lakaplı WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’nin öldürülmesi veya başına bir ÅŸey gelmesi durumunda bu ÅŸifrelerin yayınlanacağı belirtildi.

DÄ°PLOMATLARDAN, Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° BÄ°TÄ°RECEK YAKIÅžIKSIZ YORUMLAR
Daha önce Irak ve Afganistan ile ilgili “SavaÅŸ Günlükleri” dosyasında yüzbinlerce gizli askeri istihbarat raporunu yayınlayan WikiLeaks’in “Elçilik Dosyaları” ise en çok ABD DışiÅŸleri’ni vuracak.
Dünyadaki ABD büyükelçiliklerinin Washington’a gönderdiÄŸi rapor ve deÄŸerlendirmelerde, Obama Yönetimi’ni Avustralya, Ä°ngiltere, Kanada, Ä°srail, Rusya ve Türkiye gibi birçok müttefiki nezdinde utandıracak sayısız detayın olduÄŸu belirtiliyor. Ãœstelik bu kez daha “ÅŸahsi” yorumlar söz konusu.

İddialara göre rapordaki bilgilerden bazıları şöyle:
- Ä°ngiltere eski baÅŸbakanı Gordon Brown ile ilgili tespitler ve halefi olan David Cameron’un seçimi kazanma ÅŸansıyla ilgili deÄŸerlendirmeler.
- Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve ailesi hakkında nahoş bilgiler.
- Ä°ngiltere ve ABD’nin, Fransa hakkında maksadı aÅŸan yorumları. Ä°talya’yı kızdıracak gözlemler.
- BaÅŸta Putin Rusya liderleri konusunda “pek de övücü olmayan” saptamalar.
- Libya lideri Kaddafi hakkında yakışıksız yorumlar.

Wikileaks, belgeleri ne zaman yayımlayacağını kesin olarak açıklamadı. Ancak Ä°ngiliz The Times gazetesi, geçen ay Irak savaşıyla ilgili ABD’nin 400 bin gizli belgesini açıklayan sitenin, sözkonusu belgeleri pazar akÅŸamı yayımlanacağını bildirdi.

"HİLLARY BUNLARI GÖRDÜĞÜNDE KALP KRİZİ GEÇİRİR"
“Bay Sızıntı” lakaplı WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın “Elçilik Dosyaları” diye adlandırılan bu belgeleri de, Irak’ta köstebeklik yapmakla suçlanan ve ÅŸu anda hapiste bulunan Amerikalı eski asker Bradly Manning’den aldığı sanılıyor. Manning, elindeki belgeleri bir bilgisayar korsanına sızdırırken, “(ABD DışiÅŸleri Bakanı) Hillary (Clinton), bunları internette gördüğünde kalp krizi geçirir” demiÅŸ.

TERÖRİSTLERE SİLAH
Londra merkezli Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin iddiasına göre, "Wikileaks tarafından açıklanması beklenen belgelerde, Türkiye'nin Irak'taki El Kaide'ye yardım ettiğini, ABD'nin de PKK'ya destek verdiğini ortaya koyan bilgiler" yer alıyor.

Haberde bahsi geçen diÄŸer belgeler ise ABD’nin, 1979 yılından bu yana ‘terörist örgüt’ olarak tanımladığı PKK’ya yardım ettiÄŸini ortaya koyuyor. Askeri belgelerde PKK militanları, “özgürlük savaşçıları ve Türk vatandaÅŸları” olarak nitelendirilirken, ABD’nin Irak’taki tutuklu PKK üyelerini serbest bıraktığı öne sürülüyor. Belgeler ayrıca ABD güçlerinin, PKK’ya silah verdiÄŸine ve örgütün Türkiye’deki saldırılarını göz ardı ettiÄŸine iÅŸaret ediyor.

ABD: CÄ°DDÄ°YE ALMAYIN
Dışarı sızan belgeleri iyi bilen ABD, büyükelçilikleri yoluyla birçok ülke hükümetine brifing verdi. Bu ülkeler arasında Türkiye, İsrail, İngiltere, Norveç, Danimarka, Kanada ve Avustralya var.

ABD Yönetimi’nin yakın iliÅŸki içinde olduÄŸu tüm ülkeler gibi Türkiye’yi de bilgilendirdiÄŸi, ancak ortaya atılacak iddiaların ciddiye alınmamasını istediÄŸi öğrenildi.

HABERE ÇİFTE YALANLAMA
Wikileaks muhbir sitesinin Türkiye ile ilgili iddialarına hem Ankara hem de ABD'den yalanlama geldi. Anadolu Ajansı ve AFP'ye konuşan yetkililer, "Türkiye'nin El Kaide'ye, ABD'nin de PKK'ya yardım ettiği" iddialarının yer aldığı belgelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili haberleri değerlendiren diplomatik kaynaklar, terörle mücadelenin Türkiye'nin temel önceliklerinden birisi olduğu vurgulayarak, "Türkiye'nin başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele yürüttüğüne" işaret etti.

Türkiye'nin terörle mücadeleye bakış açısının PKK terör örgütüyle mücadele ile sınırlı olmadığını, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadığını belirten diplomatik kaynaklar, son yıllarda Türkiye'de PKK terörü ile mücadelede olduğu gibi El Kaide terör örgütüne karşı da önemli operasyonlar yapıldığına dikkati çekti.

"Türkiye'nin teröre desteğinin söz konusu olamayacağını" vurgulayan diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin en kapsamlı dayanışmayı gösterecek şekilde terörle mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, dost ve müttefik bir ülke olan ABD ile, PKK ile mücadele alanında yürüttüğü etkin işbirliğini değerli bulduğunu, bu işbirliğinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerinin sona erdirilmesi için ABD, Irak ve Türkiye arasında Kasım 2008'de başlatılan üçlü mekanizmaya önem verildiğini dile getirdi.

AFP'ye konuşan ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili ise Wikileaks tarafından açıklanacağı ifade edilen belgelere ilişkin basında yer alan haberlerin "tamamen spekülasyon" olduğunu söyledi.

Washington'ın Türkiye'ye PKK ile olan mücadelesinde verdiği desteğin devam ettiği söyleyen ABD'li yetkili, "PKK'ya destek olmamız söz konusu bile değildir. Bunun aksini ima eden her şey saçmalıktır" diye konuştu.

DAVUTOĞLU, KONUYU CLINTON'LA GÖRÜŞECEK
Diplomatik kaynaklar, dün akÅŸam Washington’a giden DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu’nun ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile yapacağı görüşmede konunun gündeme gelmesinin beklendiÄŸini belirttiler.

Diplomatik bir kaynak ÅŸunları söyledi: “Belgeleri görmediÄŸimiz için belgelerle ilgili bir deÄŸerlendirme yapmamız mümkün deÄŸil. Ancak ÅŸunu belirtmekte fayda var. PKK terörü ile nasıl mücadele ediyorsak, El Kaide terörüyle de aynı ÅŸekilde mücadelemiz vardır. PKK terörü ile mücadelede müttefikimiz ABD’nin yanımızda yer aldığına dair inancımız da tamdır.”

ABD DIŞİŞLERİ MESAİDE: ŞÜKRAN GÜNÜ İZİNLERİ İPTAL
Yayınlanacak belgelerden 260 bininin, Amerikan büyükelçiliklerinin son beÅŸ yıldır ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’na gönderdiÄŸi kriptolar olduÄŸu tahmin ediliyor.

Wikileaks birkaç gün önce twitter’dan yaptığı duyuruda ellerinde Amerikan DışiÅŸleri Bakanlığı’nın dünyanın dört bir yanındaki elçilikleriyle yaptığı gizli yazışmaları içeren 3 milyona yakın belge olduÄŸunu belirtti ve bunların yakında açıklanacağını duyurdu. Wikileaks’e yakın kaynaklar dün 2000-2010 tarihleri arasındaki yazışmaları içeren bu belgelerin içinde ABD’nin PKK’ya silah yardımı yaptığına, PKK’nin eylemlerine göz yumduÄŸuna, PKK üyelerini bile bile yakalamadığına iliÅŸkin belgelerin varlığını Londra merkezli El Hayat gazetesine açıklamıştı. Dün bu iddialar tüm Amerikan basınında geniÅŸ yer buldu. Hatta ABD’nin bu sızıntıdan 4 ay öncesinden beri haberdar olduÄŸu, tüm elçiliklerine de, “ArÅŸivlerinize girin, bizi küçük düşürmesi muhtemel tüm belgeleri tespit edin” talimatı gönderdiÄŸi ortaya çıktı.

Belgelerin Rusya ile ABD ilişkilerine de darbe vurabileceği söyleniyor. Rus basınına göre, Rusya ile ilgili analizlerin yanı sıra bir Rus devlet adamını hedef alan yorumlar da bulunuyor. Bu kişi Rusya Başbakanı Putin olabilir.

ANKARA’YI DA ARADILAR
ABD’nin tüm elçilikleri son 4 aydır arÅŸivlerinde son 10 yılda yaptıkları yazışmaları inceliyordu. Hatta Moskova’daki ABD elçiliÄŸinde, “Off ÅŸuraya bak Putin hakkında ne yazmışız..” benzeri diyaloglar yaÅŸandığı belirtildi. Rus basınında yer alan iddialara göre belgelerde Rus liderler hakkında çok sert ifadeler içeren raporlar da bulunuyor. Rusya’daki rüşvet ve yolsuzluklara karışan siyasetçilerle ilgili bilgilerin yer aldığı iddia ediliyor. Aynı ÅŸekilde ABD’nin iki en yakın müttefiki olan Kanada ve Ä°srail ile ilgili de bu ülkeleri oldukça küçük düşüren ifadelerin bulunduÄŸu iddia ediliyor. Nitekim bu durum, ABD DışiÅŸleri sözcüsü Philip Crowley tarafından düzenlenen basın toplantısında da doÄŸrulandı. Crowley, “Kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz. Belgelerin içinde bizi çok utandıracak ÅŸeyler olabilir” ifadesini kullandı. GeçtiÄŸimiz günlerde Ankara’yı arayan Amerikalı diplomatların, “Görecekleriniz karşısında ittifakımız zarar görmesin” mesajı verdikleri de ortaya çıktı. Wikileaks ise dün yayınladığı mesajda, “Yeni bir dünya göreceÄŸiz. Küresel tarih yeniden yazılacak” ifadesini kullandı.

TÜRK GÖNÜLLÜ ARIYORLAR
Gazeteye konuÅŸan bir Wikileaks yetkilisi, Türkiye’nin Irak savaşındaki rolü ve AB üyelik müzakerelerine iliÅŸkin belgelerin çevirisi için Türk gönüllüler aradıklarını söyledi. Bu hafta sonu yayınlanması beklenen yeni parti belgelerin Irak savaşına iliÅŸkin belgelerden 7 kat büyük olduÄŸu vurgulanıyor.

YÃœZDE  86
Amerikan halkının yüzde 86’sı, belgelerin ABD’yi zora sokacak olması durumunda bile kamuoyuna açıklanması gerektiÄŸini düşünüyor.

KÄ°M BU ASSANGE?
 
 
Dünya tarihi bugün yeniden yazılacak!
Dünya tarihi bugün yeniden yazılacak!
Wikileaks’in açıklayacağı 2.7 milyon gizli belge ABD’de panik yarattı. ABD DışiÅŸleri; Türkiye, Ä°srail ve Kanada gibi yakın müttefiklerini arayıp ‘Görecekleriniz sizi rahatsız edebilir. Ama ittifakımız bozulmasın’ dedi.
 Irak ve Afganistan ile ilgili gizli belgeleri yayınlayarak Washington’u köşeye sıkıştıran Wikileaks sitesi en büyük bombasını bugün patlatıyor. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ile dünyanın dört bir yanındaki Amerikan elçilikleri arasındaki yazışmaları içeren 2.7 milyon gizli belge kamuoyuna açıklanacak.

ABD’nin sızma tehlikesi nedeniyle 4 ay önce elçiliklerini uyardığı, onların da arÅŸivlerinde inceleme yaptıkları belirtildi. Özellikle Rusya, Kanada, Ä°srail ve Türkiye ile iliÅŸkileri oldukça zora sokacak bilgiler olduÄŸu ifade ediliyor. ABD ÅŸimdiden bu ülkeleri arayıp “Yazılanları görünce bize kızmayın” dedi

Önce Irak ve Afganistan’da öldürülen sivillerin sayısının bilinenden çok daha fazla olduÄŸunu öğrendik, ardından Ä°ngiliz ve Amerikan güçlerinin bu ülkelerde düzenledikleri operasyonlarda savaÅŸ suçu dahi iÅŸlemiÅŸ olabileceÄŸine dair deliller ortaya çıktı. Tüm bunların kaynağında ise bundan sadece birkaç yıl önce yayına geçen dünyanın ilk ve tek “gizli belge ifÅŸaat” sitesi Wikileaks’ti. Amerikan yönetimi ÅŸimdiye dek yayınlanan bu gizli askeri raporlardan zarar gördü ama bu çok da üstesinden gelinemeyecek bir zarar deÄŸildi. Ancak Wikileaks’in patronu, henüz 39 yaşındaki Julian Assange’ın sürprizleri bitmemiÅŸti. 

ELÇİLİKLERE UYARI MESAJI GİTTİ

Wikileaks birkaç gün önce twitter’dan yaptığı duyuruda ellerinde Amerikan DışiÅŸleri Bakanlığı’nın dünyanın dört bir yanındaki elçilikleriyle yaptığı gizli yazışmaları içeren 3 milyona yakın belge olduÄŸunu belirtti ve bunların yakında açıklanacağını duyurdu. Wikileaks’e yakın kaynaklar dün 2000-2010 tarihleri arasındaki yazışmaları içeren bu belgelerin içinde ABD’nin PKK’ya silah yardımı yaptığına, PKK’nin eylemlerine göz yumduÄŸuna, PKK üyelerini bile bile yakalamadığına iliÅŸkin belgelerin varlığını Londra merkezli El Hayat gazetesine açıklamıştı. Dün bu iddialar tüm Amerikan basınında geniÅŸ yer buldu. Hatta ABD’nin bu sızıntıdan 4 ay öncesinden beri haberdar olduÄŸu, tüm elçiliklerine de, “ArÅŸivlerinize girin, bizi küçük düşürmesi muhtemel tüm belgeleri tespit edin” talimatı gönderdiÄŸi ortaya çıktı.

ANKARA’YI DA ARADILAR

ABD’nin tüm elçilikleri son 4 aydır arÅŸivlerinde son 10 yılda yaptıkları yazışmaları inceliyordu. Hatta Moskova’daki ABD elçiliÄŸinde, “Off ÅŸuraya bak Putin hakkında ne yazmışız..” benzeri diyaloglar yaÅŸandığı belirtildi. Rus basınında yer alan iddialara göre belgelerde Rus liderler hakkında çok sert ifadeler içeren raporlar da bulunuyor. Rusya’daki rüşvet ve yolsuzluklara karışan siyasetçilerle ilgili bilgilerin yer aldığı iddia ediliyor. Aynı ÅŸekilde ABD’nin iki en yakın müttefiki olan Kanada ve Ä°srail ile ilgili de bu ülkeleri oldukça küçük düşüren ifadelerin bulunduÄŸu iddia ediliyor. Nitekim bu durum, ABD DışiÅŸleri sözcüsü Philip Crowley tarafından düzenlenen basın toplantısında da doÄŸrulandı. Crowley, “Kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz. Belgelerin içinde bizi çok utandıracak ÅŸeyler olabilir” ifadesini kullandı. GeçtiÄŸimiz günlerde Ankara’yı arayan Amerikalı diplomatların, “Görecekleriniz karşısında ittifakımız zarar görmesin” mesajı verdikleri de ortaya çıktı. Wikileaks ise dün yayınladığı mesajda, “Yeni bir dünya göreceÄŸiz. Küresel tarih yeniden yazılacak” ifadesini kullandı.

ORTALARDA GÖRÜNMÜYOR

CIA tarafından kendisine kurulduÄŸu iddia edilen komplo sonucu 3 kadına tecavüz ettiÄŸi suçlamasıyla hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan ve INTERPOL tarafından aranan Avustralya vatandaşı Julian Assange, bu büyük ifÅŸaat öncesinde ortalarda görünmüyor. Assange’nin yakalanmamak için gizli bir yerde saklandığı belirtiliyor.

YÃœZDE  86

Amerikan halkının yüzde 86’sı, belgelerin ABD’yi zora sokacak olması durumunda bile kamuoyuna açıklanması gerektiÄŸini düşünüyor.

Kim bu adam?

Dünya onun ağzının içine bakıyor; adı Julian Assange

28 Kasım 2010 Pazar, 16:34:45
Kim bu adam?
 

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ile ilgili en net ve ilginç bilgi, hakkında pek bir bilgi olmaması. Dünyayı sarsan dosyaları yayınlayan, tehdit altında yaşadığı için bir nevi global seyyah halinde yaşayan Assange ve geçmişi hakkında rivayet muhtelif.

Avustralya doğumlu siber-aktivist kimine göre yalnız bir anne tarafından yetiştirilmiş, üvey baba tacizine maruz kalmış, doğuştan savaşçı bir ruh. Daha 14 yaşına gelmeden annesiyle farklı yerlere 37 defa taşınmış ve 11 yaşına geldiğinde de evden kaçmış. Onun yaptıklarından rahatsız olanlarının iddiaları Assange'ın genç yaşta hackerlık yapmaya başlayıp, kurumlara zarar vermiş bir suçlu olduğu dolayısıyla güvenilemeyeceği yönünde.

Bir baÅŸka bilgiye göre ise anne-babası Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışmış. Muhalif tavrı ona ebeveynlerinden miras. Avustralyalı "internet canavarı" gazeteci Julian Assange, 'YönetiÅŸim olarak Komploculuk' baÅŸlıklı bir tür manifestosunda; bilgi sızdırılması sayesinde, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceÄŸini anlatıyor. Sitesinde ifÅŸa ettiÄŸi gerçeklerle sanal ortamdaki aktivizmi bambaÅŸka bir boyuta taşıyan Assange, kendi deyiÅŸiyle "radikal demokrasi"yi vaaz ediyor.   

Oradan oraya sayısız taşınmayla geçen çocukluğunda, Assange bir ara bir elektrik dükkanının karşısında oturmuş. Orada bilgisayar programcılığı ve program kırma konusunda ilk bilgileri edinen bu inanılmaz derecede yetenekli çocuk daha sonra matematik ve fizik okumuş. Ve 'hacker'lar dünyasına adım atmış.

O ve arkadaşları çok sayıda bilgisayara girmişler, siteyi çökertmişler. Çökerttikleri sitelerin arasında Amerikan Savunma Bakanlığı'nınkinin de bulunduğu zannediliyor. Ülkesi Avustralya'da adli makamlar bir süre sonra Assange'ın faaliyetlerini tespit etmiş. Hakim karşısına çıkmış ama sembolik bir tazminatla kurtulmuş. Bu olaydan sonra 'hacker'lığa son verip kendine gazetecilik alanında bir kariyer oluşturmuş.

Julian Assange'ı gizemle örülü şöhretine taşıyan dönüm noktası, 2006'da Wikileaks adlı siteyi kurması oldu. Bu site, kendine gelen gizli bilgi ve belgeleri yayınlayarak dünyanın pek çok yerindeki "kirli çamaşırları" ortaya döküyor. Wikileaks'in ortaya çıkardıkları arasında Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Irak'ta sivillerin Amerikan askerleri tarafından öldürülme görüntüleri de yer alıyor.

Kenya'ya dair ifşaatıyla 2009'da Uluslararası Af Örgütü'nden ödül alan Avustralyalı gazeteci-aktivist, geçen Nisan ayında da Iraklı siviller ve bir Reuters fotoğrafçısının ABD askerlerince öldürülmesine dair görüntülerle Irak'ta depreme yol açtı. Pentagon'u zor durumda bırakan görüntülerde askerlerin söz konusu ölümlerle eğlenmelerini ortaya koyan ses kayıtları da vardı.

Assange son olarak Afganistan'a ilişkin gizli belgeleri sitesine koyarak dünya çapında kendinden söz ettirdi.

Ancak Julian Assange ve arkadaşları elbette tüm bunları büyük bir gizlilik içinde yapmak zorunda kalıyor. Yalnızca 5 tam-zamanlı editörü ve 800 gönüllüsü bulunan Wikileaks'in şefi Assange, ülkeden ülkeye dolaşmak zorunda kalıyor (ancak bundan bir rahatsızlık duyduğuna dair herhangi bir emare bulunmuyor). Avustralyalı internet canavarı faaliyetlerini yürütebilmek için kimi zaman Doğu Afrika'da Kenya ve Tanzanya'ya, kimi zaman İzlanda'ya gidiyor.

Yaşı bile belli değil
Geleneksel medyanın yayınladığı dosyalar sonucu tazminat ödemek zorunda kalmak gibi sıkıntılar yaÅŸayabildiÄŸini, internetinse bu konuda avantaj saÄŸladığını belirten Assange'ın yaşı bile tam bilinmiyor. Bir iddiaya göre 37, bir diÄŸerine göre 39 yaşında. Kaç yaşında olduÄŸunu bile söylemeye niyeti yok yeni çağın istihbarat kralının: "P.. kurularını tahmin yürütmek zorunda bırakmayı tercih ediyorum".  


DAHAFAZLA BÄ°LGÄ° :: >>>
 


PaylaÅŸ....

Yorum Yazabilmek için Üye olmalısınız.

Ãœye GiriÅŸ Formu

Allah yaratılış gayesi yaratılışgayesi davet muhammed melek Kuran Sünnet hadis ayet cennet, cehennem, islam, insan, yazılı, sesli, video, yayın, ebu, said, enes, canlı, tv, abdurrahman, musa, isa, ibrahim, nuh, ıstılah, sohbet, albani, buhari, muslim, tirmizi, nesai, ibn, mace, taberi, kesir, kurtubi, sitte, ebu, davut, davud, sunen, dua,  büyü, cin, sihir, tılsım, ahmed, korunma, edeb, rukye, oruç, namaz, kurban, bayram, ramazan, fıtrat, tevhid, uluv, risale, tahkik, menhec, tahric, nur, muaz, zaman, sema, arÅŸ, cübbeli, harun, isa, yahya, vahiy, islami, video, islamivideo, mesnevi, mevlana, guraba, kitap, al, oku, öğren, cd, indir, download, ebu said tasavvuf mevlana fetva ayet ebusaid kitap kays leyla mecnun celalettin celaleddin rumi kimya zahir tecelli vasıf tanımak nitelemek hadis ilim  amel iman nas iman ıstılahÅŸeriathakikathükümkuran sünnet küfür ÅŸirk tevhid sünnet kalp hayat zikir iman

Åžu anda 402 ziyaretçi Ã§evrimiçi